UYGARLIK TARİHİ 9: Yunanlar

Kısa bir giriş

1.Piramitler bin yaşına gelmiş ve ilk eskime belirtileri göstermeye başlamıştı. Babil'in bilge kralı Hamurabi bir kaç yüzyıldır mezarında yatıyordu.

hamurabi ile ilgili görsel sonucu

2.Bu sırada çobanlardan oluşan küçük bir kavim Tuna nehri kıyısındaki yurdunu terk ederek daha güzel ve verimli yurtlar bulmak amacıyla güneye doğru indiler.
helen ile ilgili görsel sonucu
HELEN

Deukalion ve Pyrrha'nın kızları Helen'in adından ilham alarak kendilerine Helenler diyorlardı.

3. Olimpos Dağında yaşayan kudretli Tanrı Zeus'un onlardan tiksinmeye yol açacak kadar kötülüğe saplandıklarında, herkesi öldüren bir sel olmuş, yalnız Deukalion ve Pyrrha bu selden kurtulmuş.

zeus ile ilgili görsel sonucu
Zeus

4.Bu eski Helenler hakkında pek fazla şey bilinmemektedir. Atina'nın düşüşünü anlatan tarihçi Tukidides, en eski atalarını tanımlarken "pek işe yaramazlardı" demiştir.



Eski Helenler son derece kaba insanlardı.Domuz gibi yaşar, düşmanlarının cesetlerini koyunlarına bekçilik yapan köpeklere atarlardı.

5.Yüksek tepelerin üstünde Egelilerin kalelerini görüyorlardı ama Egeli askerlerin metal kılıçlarından ve mızraklılarından korktukları ve kendi taş baltalarıyla onları yenmeyi umut edemedikleri için bu kalelere saldıramıyorlardı.



6.Yüzyıllar boyunca vadiden vadiye, yamaçtan yamaca gezip durdular. Derken her tarafa yerleşmiş oldular ve göç sona erdi. İşte Yunan uygarlığının başlangıç noktası budur.

eski yunan ile ilgili görsel sonucu

7.Ege kolonilerini görerek yaşayan Yunan çiftçi sonunda merakına yenik düşerek kibirli komşularını ziyarete gitti ve böylece Miken'in ve Tiryns'in yüksek taş duvarlarının ardında yaşayan insanlardan çok faydalı şeyler öğrenebileceğini fark etti.

miken şehri ile ilgili görsel sonucu

Kısa bir süre sonra her şeyi öğrendiler. Silah ve savunma sanatı hakkında geliştiler.

8.Daha sonra öğretmenlerine ihanet ettiler ve bütün egeyi işgal ettiler. Truva MÖ 11 yy'da yıkıldı ve Avrupa tarihi bütün ciddiyetiyle başladı.

truva ile ilgili görsel sonucu

                                                                        -------o-------

Sonraki: Yunan şehirleri

                                            Burhanos

Paylaş:

Benzer Konular

Önceki Konu
Sonraki Yazı »