Modern Fars Edebiyatının Önemli İsmi: "Furuğ Ferruhzad"

1.Mahalle mektebinde 9. sınıfa kadar devam ettikten sonra kız sanat okuluna gitti. Burada resim, dikiş-nakış ve el sanatları öğrendi.
ferruhzad ile ilgili görsel sonucu

 Hicivci şair Füruğ, 16 ya da 17 yaşlarına geldiğinde Perviz Şile evlendi. Eğitimine kocasının yanında Ahvaz'da devam etti. Bir yıl sonra tek çocuğu olan Kāmyār'ı dünyaya getirdi. Evliliğinden iki yıl sonra 1954 yılında Füruğ, eşinden ayrıldı. Mahkeme Kāmyār'ın velayetini babasına verdi.

2.“Benim payıma düşen, terk edilmiş merdivenlerden inmektir” Ferruhzad
ferruhzad ile ilgili görsel sonucu

İranlı cüzzam hastalarını ve onların sorunları ile ilgili olarak Tebriz'de film yapar. 1962 yılında filmi Kara Ev adını verdiği filmiyle dünyanın çeşitli yerlerinde ödüller kazanır. Film çekimi sırasında cüzzamlılar evinde tanıştığı Hüseyin Mansur isimli çocuğu evlat edinir.


3.“ben dört unsura itaat ediyorum
ve yüreğimin yasalarını
körlerin yerel hükümleri düzenlemiyor.” ferruhzad


ferruhzad ile ilgili görsel sonucu


1963 yılında Füruğ, Yeniden Doğuş adlı eserini yayınlar. Artık şiirde olgunlaşma dönemidir ve sanatsal düzeyi yüksektir. Bu kitabıyla şair, İran şiirinde derin ve etkileyici değişikliklere yol açmıştır.

4.Bütün solgun pencerelerde gece
Belirsiz bir düşünce gibi
Birikiyor durmadan ve taşıyordu
Ve yollar
Sonlarını karanlığa bıraktılar

ferruhzad ile ilgili görsel sonucu

13 Şubat 1967  tarihinde öğleden sonra saat 14.30'da stüdyoya gitmek için hızla seyir halindeyken karşısına çıkan okul aracına çarpamamak için direksiyonu kıran Füruğ, aracından fırlayıp, boynunun kırılmasıyla 32 yaşında hayata gözlerini yummuştur.



5.Yalnızlık duygusu
ferruhzad ile ilgili görsel sonucu

Füruğ Ferruhzad şiirlerinde derin bir yalnızlık duygusu dikkat çeker. Bunun yanında, şiirlerinde kadınların sorunlarını ele almakta ve İran toplumunun kadınlara karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirmektedir.

6. "İran'da tehlikeli görünmüştür"

ferruhzad ile ilgili görsel sonucu

Bu fikirleri zaman zaman şiddetli tartışmalara yol açmıştır. İran'da kadınların yaşamlarının daha iyi hak ve koşullara kavuşmasını savunan şair, Şah'ın despotluğuna da karşı çıkmıştır.

7. Kitaplar

  • Tutsak
  • Duvar
  • İsyan
  • Yeniden Doğuş
  • İnanalım Soğuk Mevsimlerin Başlangıcına



                                                                             BurhanOS

Paylaş:

Benzer Konular

Önceki Konu
Sonraki Yazı »