İnsanlık tarihi: Bilişsel Devrim

Birinci Kısım: Bilişsel Devrim


a) Önemsiz Bir Hayvan

1.Yaklaşık 13.5 milyar önce, bing bangle madde,enerji ve uzay ortaya çıktı.
İlgili resim

2.  Bundan 300 bin yıl sonra daha karmaşık yapılar gözükmeye başladı, bunlarda zamanla molekülleri oluşturdu. Atom ve moleküller arsındaki etkileşimine Kimya diyoruz.

kimya ile ilgili görsel sonucu

3.   Yaklaşık 3.8 milyar önce, Dünya adı verilen gezegende, bazı moleküller organizma adı verilen karmaşık yapılar oluştu. Bu organizmaların hikayesine Biyoloji diyoruz. 

 biyoloji ile ilgili görsel sonucu

4. Yaklaşık 70 bin yıl önce Homo Sapiens'e ait organizmalar, kültür adını verdiğimiz daha da karmaşık yapılar oluşturdular. Bunu takip eden insan kültürlerinin gelişimine Tarih diyoruz. 
İlgili resim

5. Modern İnsana benzeyen hayvanlar ilk olarak yaklaşık
 2.5 milyon önce ortaya çıktı.


ilk insan ile ilgili görsel sonucu

İki milyon önce Doğu Afrika bir gezi yapsaydınız çok tanıdık insan karakterleriyle karşılaşırdınız.
Çocukarına sarılan anneler, oyun oynayan çocuklar, ihtiyarlar, cesurca davranışlar gösteren delikanlılar, maçolar ...

6.ortak bir atadan evrimleşen türler "cins" adı verrilen bir başlık altında toplanırlar. Cinslerde kendi aralarında ailelere ayrılır, kediler, köpekler ...

cins ile ilgili görsel sonucu

7. İnsanlar ilk olarak 2.5 milyon yıl önce Doğu Afrika'da "güney maymunu" adı verilen bir maymun türünden evrimleşti. 

güney maymunu ile ilgili görsel sonucu

2 milyon önce bazı arkaik erkek ve kadınlar anayurtlarını terk edip, Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya'nın çeşitli yerlerine göç ettiler. Her biri yaşadığı coğrafyaya ayak uydurdu.

Avrupa ve Batı Asya bölgesinde: Neandertaller
Asyanın daha doğu bölgesinde: Homo Erectus

8. Kayıp Bir Kardeş Daha Bulundu

homo denisova ile ilgili görsel sonucu

2010'da, bilim insanları Sibirya'daki Denisova mağarısını kazarken fosilleşmiş bir parmak kemiği keşfettiklerinde , bir kadeşimizi hiçlikten kurtardı. Bunlara Homo Denisova adı verildi.

9.Bu insanlar Avrupa ve Asya'da evrimleşmeye devam ederken, Doğu Afrika'daki evrim durdu mu? Hayır  

homo denisova ile ilgili görsel sonucu

İnsanlığın beşiği "Rudolf Gölü İnsanı" anlamına gelen Homo Rundolfensis, "Çalışkan insan" anlamına gelen Homo Ergaster ve hiçte alçak gönüllü davranmayarak "Zeki insan" adını verdiğimiz türümüz Homo Sapiens'e ev sahipliği yapmıştır

10.Alet kullanama 2.5 Milyon yıl öncesine dayanır.

eski aletler ile ilgili görsel sonucu

Alet kullanma insanların varlığını tanımalarında ki temel ölçüdür.

11. İki ayak üstünde yürümenin Kadınlara bedeli

iki ayak üstünde yürüme evrim ile ilgili görsel sonucu

Dik bir duruş, daha dar bir kalça anlamına geliyordu. Dar bir kalça doğumda dezavantaj olması, bir çok kadının doğum sırasında ölmesine neden oldu. Yalnızca erken doğum yapanlar hayatta kalabildi ve dar bundan ötürü insanların kafası giderek küçülmeye başladı.

12. İlk taş aletler kemik iliği çıkarmak için kullanılmış idi.

kemik iliği çıkarma ilk insan ile ilgili görsel sonucu

Bir aslan sürüsü bir zürafayı avlar ve yer, ondan sonra sırtlanlar ziyafete devam eder. Eee bize ancak kemik paçaları kalmıştır. ilikle yaşama tutulmuşlardır atalarımız. Vahşi hayvanlardan köşe bucak kaçmak zorunda kaldık uzunca bir süre.

13. Besin Zincirinde Fırlama 

besin zinciri ve insan ile ilgili görsel sonucu

Kemik ilikleriyle ve otlarla beslenirken besin zincirinde en tepeye oturmamamız doğada sıkıntılar çıkardı ve dengesizlikler yaşamaya başladı ve doğa bunu toparlayacak zamanı bulamadı.

14.Sıçramanın Sebebi "Ateş" idi.

İlgili resim

Yaklaşık 300 bin yıl önce ateşi bulduk, kendimizi ısıttık ve vahşi hayvanlara karşı koruduk.Ateşin en büyük fonksiyonu pişirmekti, İnsanların normalde sindiremedikleri -buğday,pirinç ve patates gibi-yiyecekler bensin kaynağımızın temelini oluşturdu. Ateş gıdalarda ki parazit ve mikropları da yok etti.

15.Irk Karışımı Teorisi ve Yerine Geçme Teorisi

homo sapiens dünyayı nasıl istila etti ile ilgili görsel sonucu

Homo sapiens'ler Arabistan'a geldiğinde Avrasya'nın çoğu diğer insanlar tarafından mesken tutulmuştu. Peki oradaki insanlara ne oldu? Irk karşımı teorisine göre: ırklar birbirleriyle çiftleşti ve bugünkü insanlık bu karışının sonucunda ortaya çıktı.

Neandertaller genellikle kaba saba, "mağara insanı" insanlar olarak tarif edilse de bu pek doğru değildir.Arkeolojik veriler onların hasta ve yaşlılara bakım yaptıklarını ve hayatta tutmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Yerine geçme teorisine göre ise; bu insanlar birbirlerine cinsel ilgi duymadılar, çünkü kokuları, ten renkleri, ifade şekilleri farklıydı. Bundan dolayı karşılıklı soykırım başladı. savaşı Homo Sapiens kazandı.

16. Bilimsel çalışmalar ne söylüyor? Hangi teori doğru ?

homo sapiens ve neandertal ile ilgili görsel sonucu

Modern Ortadoğu ve Avrupa insanı DNA'sının yüzde 1ila 4'ünün Neandertal DNA'sı olduğu ortaya çıktı.Bu büyük bir oran değil fakat önemli. Bir kaç ay sonra Denisova'daki fosilleşmiş parmaktan alınan DNA'nın haritası çıkarıldığında ikinci şok geldi. Sonuçlar modern Melanezya ve Avustralyalı Aborjinlerin DNA'sının yüzde 6 varan bir oranla Denisova DNA'sı olduğu ortaya çıkardı.

Bu sonuçlar doğruysa Neandertal ve Denisova türleri tamamen yok olmamış ve Homo Sapiens treninde kendilerine yer bulabilmişlerdir.

Homo Sapiens gittiği her yerde soykırım yaptı ve onların yerine geçti ve kendi tarihini yazdı.

Kaynak: 1

SONRAKİ;
b) Bilgi Ağacı
                                                                            Homo BurhanOS

Paylaş:

Benzer Konular

Önceki Konu
Sonraki Yazı »